dnes má meniny Eugen
zajtra Alžbeta
18.11. 2017
Levanduľový sirup
Printer-friendly versionSend by emailPDF version
Aj vy si pamätáte sladkú vôňu babičkinej skrine s bielizňou? Levanduľa sa používala nielen do jedla, ale aj ako vôňa a odpudzovač hmyzu. Do srdca Európy sa dostala s Rimanmi zo Stredozemia.
 


Veľmi rýchlo sa udomácnila najmä v teplých južných oblastiach nášho územia. Má rada slnko, a tak ju naše staré mamy pestovali na priedomí, kam slnko svietilo najviac. Jej vôňa vraj ľudí upokojuje a navodzuje šťastie. Chutná je v studenej limonáde aj v teplom čaji. Ak si urobíte tento „babičkovský sirup“, v chladnej špajze vám vydrží aj pol roka.
 
~ 1 kg kryštálového cukru
~ 1 citrón
~ 500 g sušenej levandule
 
Do hrnca nasypeme cukor, prilejeme 1 l vody a citrónovú kôru a na miernej te plote varíme, kým nevznikne hustý cukrový sirup. Pridáme citrónovú šťavu a sušenú levanduľu a varíme 15 minút. Odstavíme a necháme hodinu postáť. Scedíme do fliaš a uložíme v chlade.

Príprava: 10 minút
Státie: 60 minút
Varenie: 30 minút

recept z publikácie 77 tradičných receptov