dnes má meniny Eugen
zajtra Alžbeta
18.11. 2017
z babičkinho receptára - Makový závin so slivkami
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

ľahká príprava

Doba prípravy: asi 45 minút

Doba kysnutia: asi 30 + 10 minút

Doba pečenia: asi 35 minút

Vystačí na: 1 závin

Na cesto:

350 g polohrubej múky

1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker

štipka soli

2 zarovnané PL cukru

1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

100 g rozpusteného vychladnutého masla

125 ml vlažného mlieka

1 žĺtok

 

Na náplň:

200 g sliviek (mrazených alebo kompótovaných)

70 g cukru

2 zarovnané PL strúhanky

200 g hotovej makovej náplne

 

Na potretie:

1 vajce

 

Ešte potrebujeme:

plech na pečenie (30 x 40 cm)

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo, mlieko a žĺtok a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme  asi 30 minút na teplom mieste kysnúť.

2. Na prípravu náplne zmiešame slivky s cukrom.

3. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 40 cm. Plát posypeme strúhankou, nanesieme slivky a potrieme makovou náplňou. Kratšie kraje plátu prehneme dovnútra asi o 2 cm, aby nám nevyliezla náplň a plát zrolujeme od dlhšieho kraja. Závin prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte asi 10 minút kysnúť. Povrch závinu potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 35 minút

4. Závin necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme pocukrovať.

TIP:

Pred pečením môžeme závin posypať nasekanými orechami.