dnes má meniny Zlatica
zajtra
28.2. 2020

Celá stovka - presne toľko príbehov zaslali školy prihlásené v projekte zdravej výživy „Viem, čo zjem“ do súťaže „Malí spisovatelia“. Žiaci opäť popustili uzdu svojej fantázii a ohúrili nielen originálnymi nápadmi či zápletkami, no častokrát aj ponaučením. Súťaž, do ktorej sa zapojili žiaci z 36 základných škôl, už pozná aj svojich víťazov.

Nepravidelná strava, konzumácia nezdravých jedál a s tým spojená narastajúca obezita či poruchy príjmu potravy. To všetko je čoraz častejšie realitou už aj v prípade našich detí. Ako ich však naučiť zdravším stravovacím návykom tak, aby sa voči nim nebúrili? Nakopnúť najmenších tým správnym smerom sa už 4. rok darí inovatívnemu projektu Viem, čo zjem, ktorý do základných škôl po celom Slovensku prináša spoločnosť Nestlé.

Ako nájsť ideálny príkrm pre našich najmenších? Ako vybrať vyváženú výživu bez pridaných cukrov a aróm, ktoré naviac chutia aj tým najnáročnejším deťom a zasýtia? Ako si poradiť so zavádzaním lepku?  Spoločnosť Nestlé predstavuje nové kaše NESTLÉ Nature’s Selection, ktoré vyhovujú nielen požiadavkám starostlivých rodičov, ale aj náročnejším dočatám. Kaše obsahujú 11 vitamínov, minerálne látky a starostlivo vybrané obilniny, ktoré im dodávajú skvelú, jemne nasladlú chuť.

Školy vedú žiakov k zdravému stravovaniu. Vďaka projektu „Viem, čo zjem“ ich čaká v druhom polroku množstvo zaujímavých aktivít.

Tretí ročník projektu o zdravej výžive prichádza do škôl aj po prázdninovej prestávke. V prvom polroku sa uskutočnili prednášky až pre 8 300 žiakov z 82 základných škôl. Hlavné slovo mala pestrá strava a jej dôležitosť v jedálnych lístkoch detí. Projekt má v repertoári aj ďalšie témy o zdravom stravovaní. Tie prichádzajú do škôl v tejto chvíli s celkom novým obsahom a novou interaktívnou lekciou o pitnom režime. Školy sa budú môcť predviesť aj v pohybovej aktivite a súťaži. 

Jeseň je štandardne obdobie plné rozmanitých farieb, mnohých životných zmien a nových situácií. S tým ale súvisí aj nárast prechladnutí, rôznych ochorení a psychickej nepohody. Nesmieme preto zabúdať na pohodu nás aj ľudí, s ktorými sme najčastejšie v kontakte buď v škole alebo v práci. Vitamíny obsiahnuté v bežne dostupnom ovocí a zelenine nám môžu pomôcť prejsť týmto obdobím bez ujmy na zdraví, či už ich prijmeme v čerstvej forme, alebo vo forme 100 % džúsu, alebo pyré.

Túži vaše dieťa po domácom zvieratku? Vytrvalo vás prosí, aby ste mu zadovážili škrečka alebo psa? A čo tak „vlastnú“ kravičku?!? Reálnu kravičku, ktorá skutočne žije na niektorej slovenskej farme?

Chladné mesiace v roku so sebou prinášajú menej príležitostí na konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny. Viacerí, či už v dôsledku nadmerných povinností alebo povestnej ľudskej lenivosti, zabúdajú na pravidelný prísun ovocia a zeleniny. Dobiť „vitamínové baterky“ je však dôležité pre našu telesnú a duševnú pohodu. Ak nemáme možnosť zjesť jablko alebo mrkvu, 100% ovocný alebo zeleninový džús a pyré môžu byť vhodnou alternatívou. Viac prezradí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. z RÚVZ v Bratislave.  

Červený melón, jahody, maliny, žltý melón a marhule, zo zeleniny najmä uhorky, paradajky či tekvica. To sú víťazné druhy ovocia a zeleniny v „súťaži“ o najvyšší obsah vody. Aj kvôli vysokému podielu vody sú vhodnou súčasťou letného jedálnička každého z nás, hovorí odborníčka na výživu z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave (LF UK) MUDr. Katarína Babinská, PhD.

Sladené nápoje, neprimerané množstvo sladkostí a fastfood. Tento zvyšujúci sa trend v stravovaní sa už žiaľ prejavuje aj u nás. Nesprávna výživa a nedostatok pohybu môžu pritom poriadne zatočiť so zdravím. Uvedomuje si to aj takmer 9 000 žiakov zo stovky základných škôl, ktorí sa zapojili do prebiehajúceho projektu zdravej výživy „Viem, čo zjem“.  Projekt je súčasťou globálneho programu „Nestlé pre zdravie detí“ a na Slovensku sa realizuje prvý rok.

Veľkonočný čas sa nám automaticky spája so symbolom jarnej plodnosti, s vajíčkom. Patrí vajce k potravinám, ktoré by sme mali zaradiť do stravy batoľaťa? Je pravdou alebo mýtom, že vajce spúšťa potravinovú alergiu?