dnes má meniny Lujza
zajtra Amália
9.7. 2020
Vianočné pečenie s Babičkinou voľbou - Vianočka s mandľami a brusnicami
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

1 väčšia vianočka; Príprava: 70 minút + kysnutie

Ingrediencie:

375 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto, 30 g čerstvého droždia, 80 g kryštálového cukru, 125 ml mlieka, 2 žĺtky + 1 vajce na potretie, 1 vanilkový lusk, kôra z 1 citróna, štipka soli, 80 g masla, brusnice a mandľové plátky, práškový cukor na posypanie

Postup:

Preosejte múku do misy, uprostred vytvorte jamku a rozdrobte droždie. Zasypte 1 lyžicou  odmernej dávky cukru, prilejte 50 ml vlažného mlieka a zahrňte troškou múky z misy. Nechajte v teple kvasiť, asi 10 minút.

Potom pridajte zvyšok cukru, semienka z vanilkového lusku, kôru z citróna, štipku soli. Pridajte zvyšok vlažného mlieka, rozohriate maslo a všetko ideálne vypracujte robotom do hladkého cesta.

Cesto vložte späť do misy, zľahka poprášte múkou a v teple nechajte kysnúť minimálne 90 minút.

Potom rozdeľte cesto na 5 dielov, vytvorte 5 dlhých valčekov a zapleťte vrkoč  z prvých troch. Potom zoberte zvyšné dva a stočte ich, položte na vrkoč a okraje upevnite. Potrite vyšľahaným vajíčkom, zasypte nasekanými brusnicami a mandľovými plátkami.

Nechajte ešte kysnúť 35 minút na plechu, ktorý je vyložený papierom na pečenie.

Pečte v predhriatej rúre pri 180°C najskôr 10 minút, potom znížte teplotu na 160 °C a pečte dozlatista, asi 35 minút.

Priebežne môžete ešte potrieť vajíčkom.

Keby vianočka príliš rýchlo začala hnednúť, môžete ju prekryť alobalom.