dnes má meniny Tichomír
zajtra Filip
22.8. 2019
Veľkonočný receptár - bielo-žltý
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

Nech sa páči - bieložlté jarné prekvapenia pre mlsné jazýčky.
 

Lemon tart   

stredná obtiažnosť

Doba prípravy: asi 45 minút
Doba pečenia: asi 15 + 30 minút
Vystačí na: asi 12 porcií

Na cesto:

130 g polohrubej múky
40 g práškového cukru
½ KL soli
120 g zmäknutého masla alebo margarínu
2 vajcia

Na náplň:
200 g nátierkového masla
90 g cukru
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
šťava z 2 citrónov
2 vajcia
1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker
Farba gélová potravinárska žltá Dr.Oetker

Na ozdobenie:
300 g kyslej smotany
1 chemicky neošetrený citrón
lístky mäty alebo medovky

Ešte potrebujeme:
oláčovú formu (Ø 27 cm)
elektrický ručný šľahač

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rovnomerne nanesieme na dno a na okraje vymastenej a múkou vysypanej formy. Na niekoľkých miestach cesto poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.      

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 15 minút

2. Korpus necháme mierne vychladnúť.

3. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme nátierkové maslo s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou, vajcami, kôrou a farbou elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Náplň nanesieme na korpus. Vložíme do rúry a dopečieme pri rovnakej teplote ako v bode 1.  

Doba pečenia: asi 30 minút

4. Na horúci koláč nanesieme kyslú smotanu, uhladíme a necháme vychladnúť.

5. Na ozdobenie nakrájame citrón na tenké plátky a poukladáme ich na koláč. Prikrášlime lístkami mäty alebo medovky a odložíme do chladničky.

TIP:

Koláč môžeme pripraviť aj s limetkou a zafarbiť zelenou gélovou farbou Dr.Oetker.

Linecké kolieska so snehovým venčekom

krehká jednohubka

stredná obtiažnosť

Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 12 minút (1 plech)
Doba sušenia: asi 1 hodina (1 plech)
Vystačí na: asi 35 kusov

Na cesto:
400 g hladkej múky
100 g práškového cukru
200 g zmäknutého masla alebo margarínu
1 vajce

Na bezé:
4 bielky
320 g cukru
1 PL citrónovej šťavy

Na ozdobenie:
ananásový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 340 g)
1 balíček Tortového želé žltého Dr.Oetker
250 ml šťavy z kompótu (prípadne doplnenej vodou)
1 zarovnaná PL cukru
½ KL Citrónovej arómy Dr.Oetker
1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:
formičku na vykrajovanie v tvare kolieska (Ø 7 cm)
2 plechy na pečenie
elektrický ručný šľahač
cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a ručne vypracujeme dohladka.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s hrúbkou asi 5 mm. Formičkou povykrajujeme kolieska
a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C          
Teplovzdušná rúra: 160 °C    
Plynová rúra: stupeň 3          
Doba pečenia: asi 12 minút (1 plech)

2. Kolieska necháme vychladnúť.

3. Na prípravu bezé v mise vyšľaháme z bielkov, cukru a citrónovej šťavy elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. Snehom naplníme cukrárske vrecko a na plechu vyloženom papierom na pečenie tvarujeme venčeky vo veľkosti koliesok. Vložíme do predhriatej rúry a sušíme.                

Elektrická rúra: 90 °C            
Teplovzdušná rúra: 70 °C      
Plynová rúra: stupeň 1          
Doba sušenia: asi 1 hodinu (1 plech)

4. Venčeky necháme vychladnúť.

5. Na ozdobenie necháme kompót na sitku odkvapkať a šťavu zachytíme. Tortové želé pripravíme so šťavou a cukrom podľa návodu na obale a ku koncu varenia pridáme arómu a kôru. Na kolieska poukladáme venčeky, do stredu vložíme ananás, na ktorý pomocou lyžice nanesieme želé a necháme stuhnúť.

TIPY:
Kolieska môžeme zlepiť krémom, ktorý pripravíme zo Zlatého klasu Dr.Oetker.

Na jednoduchšie vytvorenie veľkosti venčekov použijeme papier na pečenie z pečenia koliesok, na ktorom nám zostali obrysy.


 

Ananásová torta   

Na cesto:

  • 3 vajcia
  • 120 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 150 g polohrubej múky
  • ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 1 PL kakaa

Na náplň:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 250 g ananásového kompótu (hmotnosť po odkvapkaní)
  • 1 balíček Želatínového stužovača
  • 100 ml šťavy z ananásového kompótu

Na polevu:

  • 1 balíček Cukrárenského želé žltého Dr.Oetker
  • 2 PL cukru
  • 500 ml vody

Príprava:
Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku premiešame s kypriacim práškom a kakaom a preosejeme. Zľahka ručne zapracujeme do peny a vypracujeme hladké cesto.

Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm. Uhladíme a dáme piecť do predhriatej rúry.

Elektrická rúra:                 190 °C    
Teplovzdušná rúra:           170 °C          
Plynová rúra:                    stupeň 3        

 

Doba pečenia: asi 15 minút

  1. Upečený korpus necháme vychladnúť.
  1. Na prípravu náplne ušľaháme smotanu dotuha. Ananás necháme odkvapkať a nakrájame na malé kúsky. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu na obale, namiesto vody použijeme šťavu z ananásového kompótu. Vmiešame šľahačku a nakrájaný ananás. Dôkladne zamiešame. Okraj tortovej formy očistíme a na vychladnutý korpus nalejeme náplň. Uhladíme a dáme asi na 1 hodinu stuhnúť.
     
  2. Cukrárenské želé pripravíme s vodou a cukrom podľa návodu na obale a nalejeme na náplň. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.

Tip: Povrch torty môžeme ozdobiť kolieskami ananásu.