dnes má meniny Eugen
zajtra Alžbeta
18.11. 2017
Napriek upozorneniam, záchranári každoročne zachraňujú priotrávených hubárov
Printer-friendly versionSend by emailPDF version

 

 

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Pre mnohých je zbieranie húb v prírode spojením príjemného s užitočným. Nielenže majú v zime zásoby sušených, mrazených či zaváraných húb do kapustnice alebo iných pokrmov, ale si aj psychicky oddýchnu a vyvetrajú hlavu v prírode.

Pre všetkých platí rada, že radšej by mali zbierať menej druhov húb, ktoré stopercentne poznajú, ako veľa druhov, ktoré poznajú len povrchne. Napriek tomuto upozorneniu si každoročne ľudia volajú k sebe záchranárov pre podozrenie z otravy. Slabé vedomosti sviatočných hubárov predstavujú najväčšie riziko vzniku otráv hubami. Po konzumácii húb sa príznaky otravy objavia do niekoľkých hodín, určite ich nepodceňujte. Ako sa otrava prejavuje?

Prejavy otravy hubami:

-        zvracanie,

-        hnačky,

-        nadmerné slinenie,

-        nadmerné potenie,

-        poruchy videnia.

Prvá pomoc sa poskytuje rôzne, v závislosti od príznakov či podozrenia z konzumácie jedovatých húb. „Ak priotrávení vracajú, či majú kŕče do dvoch hodín po konzumácii, nemusia hneď panikáriť, pravdepodobne ide len o pokazený žalúdok. Vtedy je potrebné nasadiť si diétu,“ vysvetľuje záchranár Falck Záchrannej a.s. Peter Lakomý. Podráždená sliznica žalúdka sa potrebuje sama zregenerovať.

Pri otrave jedlými hubami nie je potrebné ihneď vyhľadať lekára, pokiaľ však ťažkosti neprechádzajú ani po niekoľkých hodinách je bezpečnejšie vyhľadať lekársku pomoc.

Iné je to pri otrave jedovatými hubami, vtedy je potrebné ísť na pozorovanie do nemocnice a tam pacientovi odstránia toxíny z tela čistením krvi za pomoci prístrojov. Pri niektorých jedovaných hubách sa môžu podľa záchranára P. Lakomého dostaviť príznaky až po pár dňoch.

Ak sami nie ste hubári a kupujete huby na trhovisku, či pri ceste, dajte si tiež pozor. Kupujete ich na vlastné riziko. Aj jeden jedovaný hríb môže spôsobiť kontamináciu tých ostatných. Tak isto, venujte veľkú pozornosť správnemu spracovaniu a uskladneniu húb.

 

foto: pixabay