dnes má meniny Konštantín
zajtra Ľuboslav Ľuboslava
19.9. 2018
VANILKOVÉ ROŽKY
Printer-friendly versionSend by emailPDF version
V živote som ochutnala veľa druhov vanilkových rožkov či rohlíčkov, ako sa nespisovne nazývajú. Núkali mi ich pri nakrúcaní v rôznych kútoch Slovenska. Nijaké mi však nechutili tak ako naše.  Trik podľa mňa spočíva v tom, že nepoužívame tradičné vlašské orechy, ale lieskovce, a tie  rožkom dodajú nezameniteľnú chuť. Ešte pred niekoľkými rokmi som lieskovce doma prácne pražila a potom lúpala, no dnes už môžete kúpiť očistené jadrá, ktoré stačí pomlieť.
 

BUDEME POTREBOVAŤ:

280 G HLADKEJ MÚKY
70 G PRÁŠKOVÉHO CUKRU
70 G POMLETÝCH LIESKOVÝCH ORIEŠKOV
200 G ZMÄKNUTÉHO MASLA
POLOHRUBÁ MÚKA NA POSYPANIE DOSKY

NA OBAĽOVANIE:
2 VANILKOVÉ CUKRY
125 G PRÁŠKOVÉHO CUKRU
 

DOSKA NA VAĽKANIE
2 VEĽKÉ PLYTKÉ PLECHY

POSTUP: 
1 Rúru predhrejeme na 180 °C.

2 Všetky ingrediencie ručne zmiešame a vypracujeme cesto. Dosku posypeme múkou.

3 Z cesta vytvoríme podlhovastý bochník, z ktorého odrežeme kus a vygúľame z neho dlhý šúľok.

4 Postupne z neho odkrajujeme kúsky a z každého vyšúľame šúľoček. Postup opakujeme a robíme užšie či širšie šúľočky podľa toho, aké rožky máme radi (ja mám najradšej tenšie).
 

5 Šúľočky zatočíme do polkruhu, aby pripomínali rožky, a ukladáme na plech (netreba ho vymastiť). Nechávame medzi nimi malé medzery.

6 Pečieme 10 – 15 minút, no treba ich sledovať a vybrať skôr, ako priveľmi zhnednú. Medzitým v menšej miske zmiešame práškový a vanilkový cukor a pripravíme si tanier či nádobu, do ktorej budeme rožky vyberať.

7 Ešte zahorúca ich obalíme v cukrovej zmesi a odkryté ich necháme vychladnúť. Potom ich dáme do uzatvárateľnej nádoby vystlanej servítkami a odložíme na tmavé suché miesto. Takto vydržia chutné aj celé vianočné sviatky. Samozrejme, ak sa nezjedia skôr.


TIP: Rožky obaľujte opatrne, aby ste sa nepopálili a aby sa nepolámali – najmä, ak ste ich urobili tenšie

 

Katarína Brychtová

recept z knihy Moje sladké radosti