dnes má meniny Bohuš
zajtra Alfonz
27.1. 2022

Vôňa klinčekov, škorice, zázvoru a medu neodmysliteľne patrí k predvianočnému času. A k nedeli zase patrí bábovka. A keď ich skombinujete, je tu tip na úžasnú pochúťku na adventnú nedeľu: perníkovú bábovku. Že váš posledný pokus o perník vyzeral skôr ako kameň? Nebojte sa, recept od autorky blogu Zo srdca do hrnca je zaručenou vstupenkou do adventného raja.

Prípravy na Vianoce už pomaly začínajú, samozrejmosťou je aj tradičné pečenie štól, vianočiek a ďalších dobrôt. Ak sa chcete tento rok blysnúť originálnymi cukrovinkami, ktoré lahodia ako oku, tak aj chuťovým bunkám, máme pre vás tip na rýchlu roládu, ktorej príprava nezaberie viac ako 15 minút. Dokonale zladené chute orieškov, mandľového likéru a želatínových cukríkov Haribo Szalon Mix potešia každého milovníka sladkých cukroviniek. Tiež už cítite tú lahodnú chuť?

Obľúbený sviatok strašidiel a masiek sa nezastaviteľne blíži a s ním aj množstvo príležitostí predviesť sa v kuchyni nielen vašej rodine, ale aj priateľom či kolegom na štýlovej párty. Z receptáru Kuchyne Lidla vyskladáte menu na každú halloweensku príležitosť.

Toto tradičné grécke jedlo je vlastne variáciou na francúzsku dusenú zeleninu „ratatouille“. Základom je veľa zeleniny, bylinky, trochu korenia a olivový olej. Briam sa podáva v nádobe, v ktorej bol upečený, a slúži ako vynikajúca príloha aj ako samostatné jedlo. A najlepšie na tom je, že je naozaj jednoduchý a môžete ho obmieňať podľa toho, čo sa práve urodilo v záhrade alebo čo ste si priniesli z farmárskeho trhu. Ak neviete, ako na to, vyskúšajte recept Ely Krídlovej, autorky blogu „Zo srdca do hrnca“.

Svetovo najobľúbenejšou polievkou je kurací vývar, len za mesiac sa zje v priemere sto miliónov tanierov. Titul najdrahšia si zas vyslúžila Budhova miska so žraločou plutvou, ktorú si môže vychutnať len pár desiatok ľudí. Jednoduchá či luxusná, podstatná je chuť! Z receptáru Kuchyne Lidla si preto vyberú fanúšikovia slovenskej kuchyne ale aj internacionálne duše.

Varenie je pre mnohých vášňou. Radi vymýšľajú nové recepty a sú schopní stráviť v kuchyni hoci aj celý deň. Čo ale ostatní, ktorí by mali najradšej navarené chutné jedlo v priebehu pár minút? S receptami z Kuchyne Lidla bude delikátne jedlo na stole do 30 minút.

Pečené alebo pomaly grilované bravčové rebierka plné lahodného, šťavnatého mäsa sú nadpozemskou pochúťkou ako stvorenou na letné stretnutia s priateľmi. Aby však boli skutočne perfektné, treba ich dokonale namarinovať. A tiež poznať niekoľko trikov, o ktoré sa s nami podelil svetobežník a vynikajúci kuchár Dalibor Rakoczy alias Pán Tymián vo svojom recepte na marinované bravčové rebrá so šalátom Coleslaw. Túto špecialitu v americkom štýle by ste určite mali čo najskôr vyskúšať!

Domáca granola je zdravá dobrota zo zapečených orechov, semienok, kokosových lupienkov, pufovanej ryže a ďalších ingrediencií. Je to lahôdka, ktorá vás nemôže len tak minúť. Lenže vo väčšine receptov sú základom nejaké vločky a tiež veľa cukru. „Veľmi milo ma prekvapilo, že aj bez vločiek a cukru granola funguje a chutí skvelo,“ hovorí blogerka Live With Anny. Granola sa skvelo hodí k domácemu jogurtu. Spolu vytvoria raňajkový pár, na aký sa nezabúda.

Foto: Live With Anny

 

Prvé dozreté jahody už útočia na naše zmysly a my sa toho krehkého šťavnatého zázraku nevieme nabažiť. Medzi klasiku, ktorá by na vašom stole nemala chýbať, určite patria delikátne tvarohové knedličky plnené týmito božskými plody.Vyskúšajte recept blogerky LiveWithAnny -  táto lahôdka sa dozaista zapíše medzi najlepšie počiny tohtoročného skorého leta a vaši stravníci naňu budú dlho spomínať. Dobrá správa je, že pri platni nestrávite celé dopoludnie.

I keď si dnes každý spojí quiche s francúzskou kuchyňou, tento jedinečný slaný koláč vznikol v nemeckom stredovekom kniežactve Lothringen, ktoré Francúzi neskôr premenovali na Lorraine. A slovo „quiche“ je skomoleným slovom „Kuchen“, čo znamená torta. Pôvodný „quiche Lorraine“ si rýchlo získal svoje čestné miesto nielen vo Francúzsku, ale aj v Anglicku a postupne prenikol s mnohými úpravami do ďalších krajín. Skvelé je na ňom úplne všetko. Nielen dokonalá chuť, ale aj to, že naň zužitkujete podľa svojej fantázie prakticky čokoľvek a ľahko pripravíte i vegetariánsku obmenu. Quiche môžete podávať ako predkrm, ľahký letný obed, večeru alebo neskoré raňajky. Najprv sa quiche pripravoval z chlebového cesta, až neskôr sa začalo používať krehké. Rovnako ako to robí blogerka Live with Anny, ktorej recept prinášame.